woensdag 23 december 2015

Error code 451

Als er iets niet werkt op het internet duikt meestal de foutmelding "404" of "503" op. Vanaf 2015 is er een nieuwe foutmelding met de code “ 451”, die specifiek verwijst naar digitale censuur. De nieuwe code heeft de betekenis “website niet toegankelijk om juridische redenen".Foutmelding 451 duidt niet op technische gebreken 


Wie straks de foutcode 451 ziet, weet onmiddellijk dat de website niet om technische redenen, maar onder gerechtelijke dwang van het internet is verwijderd. De nieuwe errormelding 451 betekent "Unavailable for legal reasons", dus "ontoegankelijk vanwege juridische redenen".

Een foutcode voor digitale boekverbranding 

De keuze van de foutcode met nummer 451 is niet zomaar toevallig. Het getal verwijst naar het boek "Fahrenheit 451" van Ray Bradbury. In de roman heeft de hoofdpersoon de opdracht om een de staat niet welgevallig boek te verbranden. Bij een temperatuur van 451 graden Fahrenheit (ongeveer 233 graden Celsius) gaat papier in vlammen op.


Error code 451 niet alleen bij gerechtelijke bevelen 

De foutmelding 451 zal worden weergegeven wanneer een website door een gerechtelijk bevel van het interenet is gehaald. Naast gerechtelijke uitspraken, bijvoorbeeld omwille van het auteursrecht of om privacy-redenen, zal foutcode 451 ook worden weergegeven bij door de overheid opgelegde censuur.

Regionale begrenzing is mogelijk 

Overigens kan de error-melding 451 ook geografisch worden beperkt. Dan krijgen alleen de burgers van een bepaald land, dat een bepaalde inhoud als illegaal beschouwt of zelfs censureert, deze foutmelding te zien. Andere gebruikers evenwel, hebben normaal toegang tot de reguliere inhoud van de website.

Foutcodes zijn eigenlijk statuscodes


Voor de toekenning van een dergelijke code, is de "Internet Engineering Steering Group" verantwoordelijk, die verschillende normen en richtlijnen voor het internet regelt. Daartoe behoren ook de meer dan 60 internet-foutcodes. Overigens is de aanduiding “foutcode”  eigenlijk verkeerd, omdat deze "HTML Status Codes" er ook zijn voor zaken die niets met fouten van doen hebben, zoals bijvoorbeeld de omleiding van de inhoud naar een nieuwe server of de succesvolle verzending van data.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten