donderdag 7 januari 2016

Nieuwe richtlijnen tabaksproducten

Door nieuwe EU-richtlijnen voor tabaksproducten wordt een aantal sigarettenmerken in mei 2016 uit de markt genomen. Vooral minder bekende merken worden getroffen door de strengere richtlijnen: een financiële inspanning om toch aan de regels te voldoen is voor deze merken nauwelijks de moeite waard.


Kleine sigarettenmerken verdwijnen


Rokers moeten vanaf 2016 stalen zenuwen hebben: schokkende beelden van rotte tanden en zwartgeblakerde longen moeten het roken vanaf mei 2016 verder ontmoedigen. Afschrikwekkende foto's en dreigende waarschuwingen sieren vanaf dat moment een groot deel van de sigarettenpakjes. De Europese Unie heeft rokers de oorlog verklaard, want roken is spelen met vuur. Grote tabaksmerken zullen de strengere regels waarschijnlijk wel overleven. Maar een aantal van kleinere en minder bekende sigarettenmerken zal het hard treffen: ze zullen uit de markt worden verdrongen. Als gevolg van de nieuwe tabaksrichtlijnen, verdwijnt een aantal sigarettenmerken voorgoed uit de schappen.


Schokkende beelden op sigarettenpakjes


Vanaf mei 2016 prijken er ook in ons land schokkende beelden op sigarettenpakjes. De nieuwe richtlijnen kosten fabrikanten handenvol geld. Maar de kosten voor het ontwikkelen van een nieuwe verpakking lonen niet voor alle merken. Er zijn niche-merken, waarvoor de aanpassingen gewoonweg te duur zijn in verhouding tot het marktaandeel. Met name voor de kleinere merken die een marktaandeel van niet meer dan één procent hebben, ziet het er somber uit.


Sigarettenmerken acuut in de problemen


Een merk als Winfield bijvoorbeeld, zal tegen het eind van 2016 niet meer worden verkocht. En zelfs een traditioneel merk als HB zal de nieuwe EU-richtlijn waarschijnlijk niet overleven. HB, in de jaren 70 bij onze oosterburen mateloos populair gemaakt door de reclameslogan “Greiffe lieber zu HB”, heeft nog slechts een marktaandeel van één procent. Ter vergelijking: in de jaren 70 greep nog bijna één op de drie rokers in Duitsland naar HB. Bij een tabaksconcern als Philip Morris daarentegen, lijken er geen merken te zijn, die door de EU-richtlijn acuut in de problemen raken.
Tabaksfabrikanten protesteerden tevergeefsNa jaren tegenstribbelen moet de verpakking van sigaretten in alle EU-landen nu dan toch op de schop. Tabaksfabrikanten tekenden in het verleden meermaals bezwaar aan tegen de voorgenomen nieuwe maatregelen, maar dat mocht niet baten. Een sigarettenpakje moet vanaf 2016 voor 65 procent bestaan uit gezondheidswaarschuwingen. Afzonderlijke EU-lidstaten staat het overigens vrij om verder te gaan dan de officiële richtlijnen, bijvoorbeeld door sigaretten uitsluitend in een neutrale verpakking zonder logo te laten verkopen. In Frankrijk bijvoorbeeld zijn alleen nog blanco verpakkingen toegestaan.

Menthol-sigaretten op termijn helemaal verboden

Slecht nieuws is er bovendien voor rokers van menthol-sigaretten: die zijn vanaf 2020 helemaal verboden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten