maandag 14 maart 2016

Peeple beoordeelt anderen

De aankondiging alleen al zorgde in de herfst van 2015 voor de nodige opwinding. Een app, "peeple” genaamd die het mogelijk moet maken beoordelingen over anderen te publiceren. Ondanks zware kritiek, ging het programma in maart 2016 toch van start.

Peeple, een omstreden app

Anderen beoordelen, het principe is eenvoudig. Gebruikers kunnen zich er via Facebook voor registreren en dan hun mening over anderen geven in de vorm van een review. Daarbij worden drie categorie├źn gehanteerd:

  • zakelijk;
  • persoonlijk;
  • romantisch.

Een en ander is afhankelijk van de relatie die je met de ander hebt.

Positief, neutraal of negatief

Naast een waardering in drie gradaties, positief, neutraal en negatief, is er ook voorzien in een toelichting op elke beoordeling. Volgens een video ter gelegenheid van de introductie ziet men bij peeple het digitale alter ego als een soort van sociale review, waarvan de waarde zich op deze wijze laat verhogen. Anderen kunnen op die manier ervaren wie je 'echt' bent. En de app moet ook in staat stellen om in de omgang met anderen betere beslissingen te nemen.

App alleen voor iOS-besturingssysteem

Naast beoordelingen biedt het programma,  dat vooralsnog alleen voor het iOS besturingssysteem beschikbaar is, ook een chatfunctie en de mogelijkheid om je aan andere gebruikers in de buurt te tonen. Mensen die een relatie hebben, kunnen dat in de app invoeren, wat de categorie "romantisch" uitschakelt. Is een beoordeling in Peeple eenmaal geformuleerd en verzonden, dan wordt de betrokken persoon daarvan in kennis gesteld. Ook waardering van niet-geregistreerde personen is mogelijk, welke eveneens bericht daarvan ontvangen.

Negatieve feedback is mogelijk


Positieve indrukken genieten weliswaar de voorkeur, maar er zijn geen belemmeringen voor negatieve feedback. Krijg je zelf een beoordeling, die je als ontoelaatbaar beschouwt, dan kan je die afwijzen. Alleen geaccordeerde beoordelingen worden bij je eigen profiel getoond.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten